Comentarii facebook:

48 Comments to “Despre dreptul de a calatori cu permisul de sedere temporara in U.E.”

 1. gh.brega

  Feb 16th, 2007

  un alt mesaj primit de la vizitatorii sitului Curaj.Net
  O basarabeanca a trecut cu brio de autoritatile romane de la vama Bors prezentand acest permis, totusi de la unguri a fost intoarsa inapoi sub pretextul ca acolo nu este recunoscuta aceasta prevedere.
  asteptam alte precizari de la cei care au incercat sa treaca hotarul cu alte state membre ale U.E.

 2. gh.brega

  Feb 16th, 2007

  p.s. am uitat sa specific, deocamdata aceste prevederi sunt valabile doar pentru cei care au permis de sedere pentru reintregirea familiei.

  p.p.s. – pentru cei care si-au facut permisul de sedere provizorie in 2007 –
  am primit un anunt care spune ca NU mai trebuie achitata taxa de $ 60 (acea taxa consulara).
  daca ati platiti aceasta taxa dupa 1 ianuarie 2007 puteti face un demers si sa cereti banii inapoi.
  deocamdata taxa de 400 ron pentru acel card (“facut in Germania”) se mai percepe,
  speram sa se renunta si la ea cat de curand.
  altfel, povara toata este pe umerii tinerilor absolventi si a celor care fac parte din familii mixte pe teritoriul statului roman.

 3. Nicolai Victor

  Feb 16th, 2007

  Pina la urma nu am inteles nimic din faza cu permisul de sedere.
  Sa luam un caz ipotetic.
  Eu student in Romania cu permis de sedere de student bursier etc. (si cu pasaporm Moldovenesc evident) sunt contactat de unchiul, matusa mea (cetatean Romin sau Moldovean) sau altcineva din Germania, Italia, Portugalia , Spania etc. Si imi spun: Dragu meu ti am gasit un Job part time aici (Exemplu pe durata vacatei de vara) Eu pot pleca acolo fara a mai depune acte pentru viza? (Plec bineinteles in scop turistic).
  Daca ungurii nu recunosc permisu de sedere nu ma intereseaza parerea lor, doar exista avioane… si preturi de low cost… Intrebarea daca o sa ma lase la vama de la Henri Coanda sa plec in acea tara.
  Dar daca am o invitatie(declaratie de responsabilitate de la notar) de la o firma din UE pot trece cu invitatia si permisul de sedere Rominesc?

  Stiti de ce intrebi? sa va povestesc o faza prin care am trecut .
  Ma contacteaza(e-mail) o firma din Portugalia anu trecut si imi propune un post f bun (in management). Eu le spun preluati toate cheltuielile de transport, viza etc. vedem ce aveti la fata locului si dupa aia discutam in functie de ce vad acolo la voi. Zis si facut, eu pregatesc actele, ei imi trimit banii si invitatii oficiale pt ambasada(autentificate la notar etc). Depun actele si primesc raspuns NEGATIV DE LA AMBASADA DE LA BUCURESTI.
  La intrebarea de ce mi s-a refuzat emiterea vizei nu primesc nici un raspuns.
  Brusc dupa ce firma din Portugalia aranjeaza niste chestii pe la MAE-ul lor si trimite (din partea MAE-ului lor) o citatie catre ambasada Portugaliei din Bucuresti si ii intreaba de ce s-a refuzat emiterea vizei cetateanului …. cu dosaru ….. , dosarul meu a devenit valabil si mi-au emis viza pe o perioada care depasea perioada ce am solicitat-o :)))) …cu totii suntem latini, chiar si in UE.

  De aia inteb, nu prea vreau sa stau la ambasade, pot pleca doar cu permisul de sedere, eventual cu inca vre un act aditional?

  Va multumesc anticipat

 4. Natalia

  Feb 16th, 2007

  Ghenadie, unde s-a publicat ca nu mai este necesar de a plati taxa consulara de 60$ sau de unde vine anuntul pe care l-ai primit? De asemenea,unde ar trebui sa se faca demersul in vederea recuperarii acestor bani si catre cine?
  Multumesc mult.

 5. ghenadie

  Feb 16th, 2007

  Pentru Natalia : Tot la Autoritatea pentru straini din cadrul MAI trebuie sa mergi. La ei ceri detalii despre noul regulament si lasi solicitarea in scris daca nu esti sigura ca are cine sa te asculte. O sa aflu ce lege este, deocamdata totul se rezuma la o discutie purtata cu o persoana care deja a solicitat returnarea banilor invocand noua ordonanta.

 6. breghan

  Feb 16th, 2007

  pentru Victor : legea spune ca cei casatoriti cu un cetatean roman pot beneficia de prevederile acesteia; despre cei care au alte tipuri de permise de sedere nu se spune nimic…

 7. Nicolai Victor

  Feb 16th, 2007

  Deci nu exista nici o reglementare in acest sens (in privinta permiselor peroanelor ce au drept de sedere si nu sunt casatoriti cu cetateni UE) si atunci de unde aflu informatii daca pot sau nu pot sa plec in UE cu permisul de student? In plus am vazut ca faza e valabila doar daca sotul/sotia te insoteste… ca in filmele cu prosti sau pt copii mici.

 8. Igor

  Feb 16th, 2007

  Salut,
  Eu vreau sa obtin visa turistica pentru Belgia. Am decis sa iau avionul catre Brussels din Budapesta.
  Am sunat la Biroul pentru straini (Cluj) si mi s-a spus sa sun la ambasadele tarilor prin care trec sa aflu detalii.
  Am sunat prima data la ambasada Ungariei si mi-au spus ca daca nu-mi trebuie visa pentru Belgia, voi avea nevoie de visa pentru Ungaria. In caza ca va trebui sa obtin visa pentru Belgia, e suficienta doar ca trebuie sa fie deja valabila cand intru pe teritoriul Ungariei si inca sa fie valabila cand il parasesc la intoarcerea in Romanian.
  La ambasada Belgiei am aflat ca aveam nevoie de un set de acte printre care date despre angajare, biletul tur-retur, adeverinta de cazare, asigurare si invitatia. Plus taxa de procesare a actelor. Si in rest se pare ca e ok. Nu stiu cum e la alte ambasade, dar la cea Belgiana toti sunt foarte amabili si reciptivi.
  Asa ca daca va porniti prin Europa, interesati-va la ambasadele tuturor tarilor prin care veti trece.
  Numai bine.

 9. Iura , Islanda

  Feb 16th, 2007

  ” Membrii familiei ” Se refera numai la cei casatoriti cu un cetatean roman , sau daca ai si parinti cetateni romani ??? –

  Am intrebat asta de nu stiu cite ori , si nu am primit nicioadata un raspuns …

 10. Roman

  Feb 16th, 2007

  Mi se pare ca eu am pornit aceasta discutie pe grupul euro-basarabia, intre timp m-am informat si stiu urmatoarele chestii, daca eu sunt student in Romania cu permis de sedere temporar, cetatean al Republicii Moldova, eu NU pot sa plec pe o perioada mai mica de 90 de zile in tarile UE, chiar daca mergi cu avionul direct in tara respectiva, daca Ungaria nu accepte aceste chestii. De unde shtiu chestiile acestea? I-am stresat foarte mult pe cei de la ambasada Italiei, pana cand nu mi-au dat un raspuns concret.
  Banuiala mea a pornit de la faptul ca pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe din Italia eu daca puneam ca sunt cetatean al Rep. Moldova dar rezident in Romania imi spunea ca nu am nevoie de viza, dar dupa multe demersuri facute de mine s-a schimbat shi partea aceasta pe site-ul respectiv. Si m-am uitat si pe site-urile Ministerelor de Afaceri Externe la alte tari membre UE si era aceeasi chestie: avem nevoie de viza.
  Cat despre membrii familiei cetatenilor Romani, am inteles ca ei pot calatori numai impreuna cu cetateanul, adica daca eu as fi fost casatorit cu un cetatean roman eu ash putea sa plec in Europa numai cu acel cetatean de manutza :)

 11. Roman

  Feb 16th, 2007

  Pentru Iura: eu cred ca este valabil si daca ai parinti cetateni romani! Numai ca iar trebuie sa mergi cu ei de manutza :)))

 12. gheorghe

  Feb 16th, 2007

  membri de familie sunt copii sub18 ani

 13. Iura , Islanda

  Feb 16th, 2007

  Thanks Gheorghe !

 14. Iura , Islanda

  Feb 16th, 2007

  Oficialii moldoveni spun ca autoritatile de la Bucuresti ar fi trebuit sa ii consulte inainte de a propune Consiliului Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene ca Romania sa coordoneze centrul-pilot de acordare a vizelor in Republica Moldova. Chisinaul a anuntat ca incearca sa convinga Ungaria sa preia aceasta activitate.

  Ieri, in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne de la Bruxelles, ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, a propus ca Romania sa coordoneze centrul de vize.

  Solicitarea Romaniei a fost salutata de vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini. in acest sens, Romania va demara procedurile preliminare pentru infiintarea centrului de vize, singura sau in cooperare cu alte state interesate.
  Sursa: Realitatea TV

 15. Corneliu

  Feb 16th, 2007

  Am si eu o intrebare. Cetatean molodvean, am permis de sedere temporara in Franta. Am nevoie de viza pentru a intra in Romania?

 16. Mihai

  Feb 16th, 2007

  Pentru Corneliu : intra pe acest site http://www.politiadefrontiera.ro , ia datele lor de contact, scrie-le sau suna. Altfel vor fi multe specualtii daca intrebi pe forum…

 17. Tatiana

  Feb 19th, 2007

  Sunt cetatean RM casatorit cu cetatean RO si am incercat si eu sa aflu cum e cu plecarile, am tot sunat la ambasada Italiei dar sunt foarte greu de gasit… Intr-un final am dat de cineva care foarte repede mi-a spus ca am neboie de viza pentru ca Italia e si tara Shengen nu numai UE… dar nu a fost sigur raspunsul…

 18. stela stratulat

  Feb 23rd, 2007

  Buna eu sunt cetatean moldovean casatorita cu cetatean roman avem si copil care tot e cetatean roman stau in Ro pe baza de permis de sedere vrem la vara sa plecam la mare in Greciea la mama ce stiti pot pleca sautrebuie sa merg la ambasada Greciei?

 19. Hirjau Cristina

  Mar 9th, 2007

  Buna ziua!

  Am accesat multe site-uri, dar tot nu pot sa gasesc un
  raspuns concret, de aceea Va rog daca puteti sa ma
  ajutati.

  Sunt cetateanca a Rep. Moldova, am drept de sedere in
  Romania de 10 ani (inclusiv pe an 2007) si sunt
  casatorita cu un catatean roman. Sotul este plecat in Portugalia la munca si vrea ca eu impreuna
  cu copilul nostru minor (tot cetatean roman) sa venim
  in Portugalia.

  Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in cazul
  nostru, ce acte imi trebuie si daca am nevoie de viza
  pentu a ajunge in aceasta tara, avand in vedere ca
  sunt mebru de familie catatean roman si posed pasaport emis de Rep. Moldova si permis de sedere emis de Romania, valabil pana la sfarsitul anului curent???

  Va multumesc anticipat!

 20. Viorel

  Apr 13th, 2007

  Cristina, pentru Familisti (cei casatoriti) se poate.. aveti aceleasi drepturi ca si romanii
  vezi aici -> http://www.curaj.net/?p=2034#comments

 21. guzun svetalana

  Oct 21st, 2007

  sunt cetatean Republica Moldova cu rezidenta in Romania (permis de sedere permanenta,val 5 ani).Cu acest statut pot sa plec in U.E. ? sau am nevoie de viza ? (pentru Spania de ex.) va multumesc

 22. Viorel

  Oct 22nd, 2007

  Teoretic poti practic nu stiu.
  Strainii, cetateni ai unor state terte, nemembre UE dar “atentie-> cu drept de sedere permanenta in statele membre ale Uniunii Europene”, pot intra si ramane pe teritoriul altor state, pentru o perioada de 90 de zile in decurs de 6 luni, fara obligativitatea obtinerii unei vize de intrare.
  Practic este merge si nu merge fara viza, depinde de tara, fiecare tara are legile ei in ce priveste membrii de familie ce sunt cetateni ai tarilor nemembre UE.
  Unele permit fara viza, altele NU.
  De Spania in particular nu pot sa-ti zic nimic ptr ca nu am fost acolo, am fost insa 10 zile in alta parte, dar atentie “amandoi”, am avut rezervare – nu au fost probleme – nu a trebuit viza.
  Plec si anul asta tot fara viza, tot membri de familie, in alta tara tot cu ezervare, mi s-a spus ca nu sunt probleme.
  Cel mai bine e sa vezi ce spune legislatia tarilor respective.

 23. sakuntala

  Oct 31st, 2007

  Conform Directivei 38/2004/ce membrii de familie ai unui cetatean roman pot calatori in ue , fara viza, doar daca au o carte de rezidenta valabila. Atentie! Daca tara in care vreti sa calatoriti nu a transpus aceasta directiva (38/2004/ce) – desi toate tarile Ue aveau obligatia de a o transpune pana in 2006- aveti nevoie de viza. Asadar, trebuie sa va informati care sunt tarile care au respectat obligatia de transpunere a acestei directive in dreptul intern!
  Directiva 38/2004/ce nu face distinctie intre cartile de rezidenta eliberate de o tara in care se aplica a. Schengen si una care nu este membra Sh ( in actele anterioare aceasta distinctie exisa) So, daca e transpusa directiva , bon voyage!

 24. Irina

  Noi 1st, 2007

  Viorele,daca nu stii nimic de Spania, poate stii de Italia ca vreau sa merg in martie cu sotul.Despre rezervari si astea nu e o problema,doar sa ma lase fara viza!

 25. ALex

  Dec 10th, 2007

  In franta puteti merge insotit de sot/sotie – TESTAT fara rezervare,fara invitatie, decat cu bilet la avion dus-intors, pentru o perioada de 2 luni

 26. igor

  Ian 31st, 2008

  eu am cetatenia romana dar sotia nu,muncesc in franta,cine stie daca se poate de facut reintregirea familiei ca si in italia sau la dinsi is alte legi

 27. costarnache

  Iul 3rd, 2008

  sotia mea este din moldova, are carte de rezidenta pentru membrii de familie valabil pe 10 ani

 28. costarnache

  Iul 3rd, 2008

  daca dau divort de ia mai poate calatorii in UE

 29. cristina

  Oct 9th, 2009

  buna
  eu am carte de rezidenta ,casatorita cu un cetatean roman de un an ,am fost deja in Italia de doua ori ,specific ,neinsotita de sot si nu au fost probleme,fara viza ,doar cu pasaportul si cartea de rezidenta,as dori sa merg in Spania la o prietena ,fara sot ,sper ca nu am nevoie de viza ,stie cineva in cazul meu ?multumesc
  carla

 30. Marina

  Oct 27th, 2009

  eu sunt cetatean roman , sotul este cetatean al Rep Moldova cu carte de rezidea ..poate sa calatoreasca cu mine in Marea Britanie in baza cartii de rezidenta fara viza???

 31. Marina

  Noi 18th, 2009

  nu e nimeni???

 32. A Stan

  Noi 18th, 2009

  Draga Marina, e simplu – vedeti statutul fiecaruia in parte in raport cu legea UE, Marea Britanie in aceasta directie. Doar nu locuiti in jungla sau in desert si aveti acces la imternet… :)

 33. Julie

  Apr 30th, 2013

  salut, sotul este cetatean a RMD, dar detine si cetatenie RO astfel vreau si eu sa depun cerere pentru carte de rezidenta.Cit timp dureaza procedura ca sa obti cartea de rezindenta?

 34. rodi

  Iun 11th, 2013

  Salut. As vrea sa stiu concret daca se poate trece cu permisul de sedere( ro) in londra. Multumesc

 35. Anonim

  Iul 13th, 2013

  asi vria sa stiu daca pot sta cu permisul de sogiorno italian in romania si cit tinp sint moldovianca de peste prut

 36. dan

  Sep 12th, 2013

  sall am si eu o intrebare pt cn poate sa ma ajute si cat mai repede sun cetatean moldovean mama la fel si e casatorita cu un roman iar eu am carte de rezidenta in romania de 5 ani pot pleca in italia fara viza? astept raspunsuri multumesc

 37. Alyna

  Oct 4th, 2013

  Buna ziua!Sotul meu are rezidenta permanenta membru de familie pe 10 ani.
  Poate calatori in Anglia fara viza ,sa necesita?
  Am cautat peste tot dar nu gasesc nimik clar.
  Multumesc!

 38. diyar

  Oct 5th, 2013

  am si eu o intrebare sunt cetatean turc si am 22 de ani am permis membru de familie de sedere facut anul trecut pe romania timp de 10 ani pot sa calatoresc in anglia sau in tarile ue neinsotit de mama sper sa ma ajute cineva cu intrebarea asta va multumesc astep raspunsurile voastre….

 39. anca

  Oct 12th, 2013

  am si eu o intrebare…..eu si sotul meu traim in Italia impreuna cu fiica noastra de 3 ani,acum asi vrea sa merg in Spania in vacanta doar eu si fata si nu stiu daca imi trebuie ceva de la tata pt ea,ea are pasaport individual dar nu stiu daca imi trebuie si vreo semnatura sau ceva act notarial din care sa ateste ca imi da voie sa plec impreuna cu minorul,ma poate ajuta cineva care stie ,multumesc

 40. tati

  Oct 17th, 2013

  salut.sint cetatean RMD casatorita cu cet.romin avind viza de rezident in Rom.si Grecia am fost cu actele acestea in calatorie cu sotul la Spania,Franta,Elvetia,Italia fara nici o viza si nici o problema la vama.Vrem sa mergem la Londra si nu stim daca avem nevoie de viza poate ne raspunde cineva?

 41. diana

  Oct 21st, 2013

  buna, am si eu o intrebare .. sunt cetatean RMD cu permis de sedere membru de familie pot sa plec in Italia fara sot pe o saptamina? multumesc

 42. aly

  Noi 8th, 2013

  Salut am si eu o antrebare sunt cet MD.sunt an italia cu permis d sedere(rezident pe termen lung)vreau sa stiu daca e valabil si pe teritotiul IT. vreau sami fac permisso di soggiorno di IT.am rezidenta unde pot sa dau adresa . apropo am trecut cu permisul la romani si ungurii nu vroiau sa recunoasca ca e valabil.mie mi sa spus de la chiseu cand lam ridicat ca pot sa fac chiar contract de munca an IT cu permisul de sedere .muncesc mi sa oferit sa fac contract ,dar nustiu ce si cum sa fac . multumesc astept raspuns

 43. Olga

  Dec 10th, 2013

  Buna,sunt cetatean al R.Moldova si am viza de student in Romania,,pot sa plec cu aceasta viza in Israel de revelion???

 44. elzinati bassel

  Feb 17th, 2014

  sunt casatorit in Ro. si am permis de sedere permananta pt, membre de familia, pot calatori in Anglia?

 45. Cris

  Mai 7th, 2014

  Bună. Fac un stagiu Erasmus în Italia, pe baza unei vize de studiu. Aici a trebuit să-mi fac și un permis de ședere pentru 6 luni. Întrebare: După expirarei vizei, mă pot întoarce în Italia pe baza permisului de ședere? Dacă am găsit un job pentru vară de exemplu. Mulțumesc.

 46. Cris

  Mai 7th, 2014

  Am uitat să specific, sunt din Republica Moldova iar pașaportul meu nu este biometric.

 47. Alexandra

  Iul 7th, 2014

  buna ziua ! am si eu o intrebare am cetatenia romana dar nu am inca pasaportul roman.Intrebarea mea este…Cit timp am vie sa stau in Romania doar cu certificatul de cetatenie?Va rg frumos daca stiti da-ti un raspuns ca am nevoie urgent sa stiu!

 48. luu pham

  Oct 18th, 2014

  buna ziua ! M-am casatorit cu un cetatean roman in urma cu o saptamana (eu sun de origine vietnameza )dupa ce imi iese permisu de sedere eliberat in vederea casatoriei . am dori sa mergem in vacanta in germania la rudele mele . as dori sa stiu daca am nevoie de viza sau pot sa calatoresc doar cu permisul de sedere ? AS fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde !


Scrie un comentariu

 • Apreciază Curaj.NET

 • Arhivă Texte

  mai 2015
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Apr    
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031