Comentarii facebook:

1 Comment to “Jurnal de Paul Goma: Joi 10 februarie 2011”

 1. Oleg Brega

  Feb 10th, 2011

  Internetul fragmentează, inversează şi anulează cronologii, geografii, prinţipuri…
  E minunată această invenţie şi perfidă în acelaşi timp. Chiar şi cartea poate fi citită pe sărite, de la coadă, darămite un jurnal internetizat.
  De regulă oamenii ajung la aceste pagini nu urmărind permanent situl, ci revenind arar, deci răsfoindu-l în ordine cronologică inversă, sau, şi mai rău, ajung prin căutări de pe google şi alte motoare, cu diverse, neaşteptate cuvinte-cheie, şi citesc numai ce le este subliniat cu galben, cu albastru.
  Deci, aproape toţi vizitatorii citesc fragmentar, scos din context.
  Totuşi, Dvs scrieţi foarte internetizabil, pentru că repetaţi ades chestii pe care alţii obosesc să le mai spună, crezind că ajunge o dată, de douăsprezece ori să le spună sau scrie, de aceea vă invit să mai încredinţaţi internetului opiniile Dvs, în paralel sau în locul publicatului pe hîrtie.
  Problema mea (a noastră, că eu n-am citit decît pe diagonală textul şi n-am observat iniţial topoarele, dar mi le-a semnalat omul care e obligat să le depisteze, pentru că i-am încredinţat această sarcină şi se pricepe) e în metoda, instrumentul propuse pentru emancipare. Nu e singura şi nici nu insistaţi pe asta, vedem că putem s-o înlocuim cu bîta, şi dacă am face un efort de îngăduinţă şi bună intenţie am rămîne chiar cu mîna goală, eventual cu cuvîntul, cum aţi reuşit pînă acum să-i “bateţi” pe toţi răii. Pentru că, dacă ne mai gîndim puţin şi privim în jur (chiar zilele astea am publicat pe curaj imagini şi texte în care unii omoară un om cu bîtele pentru că e de altă confesiune, alţii îndeamnă la gazare sau doar izolare pe o insulă a celor cu altfel de orientare sau identitate sexuală decît ceilalţi) constatăm că metaforele noastre cu bîte şi topoare pot fi interpretate de unii mai puţin educaţi sau cu imaginaţie mai puţin dezvolată “moto-moto”, vorba fostului prezident, Voronin, şi ei chiar pot să folosească acele instrumente pentru “a-şi face dreptate”!
  “Pune-l pe prost să bată mătănii, şi el o să-şi spargă capul”, se pare că ne povăţuieşte un dicton, de aceea cred că e timpul şi locul să fim mai atenţi la detalii, altfel, dintr-o parte, atitudinea pare încîntătpare şi demnă de urmat…


Scrie un comentariu

 • Apreciază Curaj.NET

 • Arhivă Texte

  aprilie 2015
  Lu Ma Mi Jo Vi Du
  « Mar    
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930