Proteste Curaj.net

- www.protest.curaj.net -

Ministerul Afacerilor Interne din R.Moldova se face vinovat de intimidare,
persecutare si abuz
fata de cetateni prin limitarea drepturilor si anume

ARESTAREA si DETENTIA peste termenele prevazute de lege si fara respectarea procedurilor regulamentare, cu violarea vietii private, intimidare verbala, hartuire a cetatenilor nevinovati:

Acţiuni desfăşurate conform noii Legi despre întrunirile publice - după 22 aprilie 2008

 • Peste 6 ore de detenţie, O PERSOANĂ – organizatorul Flash-mob-ului din faţa M.A.I., protest suprimat brutal de poliţişti în civil – iniţiat de asociaţia “Hyde Park”; Un alt membru HP a fost sechestrat din stradă de către poliţişti în civil – 18 decembrie 2008;
 • Peste 48 de ore după gratii, O PERSOANĂ – Greva Foamei pentru drepturi cetăţeneşti – protest în fata Guvernului R.Moldova pentru a cere încetarea acţiunilor de intimidare şi persecutare a cetăţenilor – 10 mai 2008;
 • Peste 22 de ore după gratii, PATRU MEMBRI si simpatizanti Hyde Park au fost tinuti la politiemiting impotriva minciunilor de la compania publica de televiziune – a avut loc in fata Palatului National si a durat doar 7-8 minute – 30 aprilie 2008;
 • 41 ore de ore după gratii, O PERSOANĂ – pentru acţiunea de protest din 30 aprilie 2008 – 08 – 11 mai 2008;
 • Peste cinci ore după gratii, PATRU PERSOANE – miting de protest În faţa sediului Preşedintiei R.Moldova – ceream respectarea drepturilor cetatenilor, si anume : dreptul la protest, la exprimare, la libera circulatie – 22 aprilie 2008.

Acţiuni desfăşurate conform vechii Legi despre întrunirile publice - cea de până la 22 aprilie 2008

 • O oră de detenţie, TREI PERSOANE – organizatorii mitingurilor din fata Consulatului si a Ambasadei Romaniei la Chisinau – din data de 9 iulie 2007;
 • Peste 5 ore de detenţie, TREI PERSOANE care au pichetat sediul Ambasadei Rusiei in data de 16 mai 2007;
 • Peste 7 ore de detenţie, CINCI PERSOANE care au participat la pichetarea sediilor Primariei si al Ministerul Afacerilor Interne in data de 11 mai 2007;
 • Peste 5 ore de detenţie, OPT PERSOANE participanti la pichetarile legale din 27 martie 2007;
 • Peste 42 de ore de detenţie, NOUĂ PROTESTATARI participanti la un miting autorizat pe 30 august 2006;
 • Timp de peste 5 ore de detenţie, O PERSOANĂ – la 25 februarie 2006.

Pentru a urmari infotmatiile despre mitingurile si actiunile de proteste ale Asociatiei Hyde Park,

accesati acest link http://www.curaj.net/?s=protest

 • Limitarea dreptului la protest :

- 2008 -

- 18 dec. 08 (Flash-mob în faţa M.A.I. – protest suprimat brutal de poliţişti în civil) : Ghenadie Brega a stat şase ore dupa gratii. Anatolie Hristea-Stan a fost răpit din stradă de poliţişti îmbrăcaţi în civil. (vezi alte articole la acest subiect)

- 10 mai 08 (Greva Foamei pentru drepturi cetatenesti – protest in fata Guvernului R.Moldova pentru a cere incetarea actiunilor de intimidare si persecutare a cetatenilor) : Ghenadie Brega a stat 48 de ore dupa gratii. (vezi alte articole la acest subiect)

- 30 aprilie 08 (miting impotriva minciunilor de la compania publica de televiziune – a avut loc in fata Palatului National si a durat doar 7-8 minute) : PATRU membri si simpatizanti Hyde Park au fost tinuti 22 de ore la politie. Ulterior Oleg Brega a mai stat alte 51 de ore (total 72 de ore!!!) dupa gratii. (vezi alte articole la acest subiect)

- 22 aprilie 08 (miting de protest in fata sediului Presedintiei R.Moldova – ceream respectarea drepturilor cetatenilor, si anume : dreptul la protest, la exprimare, la libera circulatie). Dupa 15 minute, patru persoane au fost duse la comisariatul de politie si tinute peste cinci ore dupa gratii. Instanta de judecata ne-a declarat nevinovati! (vezi alte articole la acest subiect)

- 09 aprilie 08 (miting de protest organizat de grupul de initiativaSfatul Unirii” in fata sediului Ministerului Afacerilor Interne de la Chisinau – am protestat impotriva abuzurilor colaboratorilor M.A.I., care au arestat sapte persoane la mitingul din 27 martie 08, tinand toata ziua la politie organizatorii mitingului; alti doi participanti activi la miting fiind tinuti sub arest toata noaptea) (vezi alte articole la acest subiect)

- 27 martie 08 (actiune culturala dedicata Zilei Unirii Basarabiei cu Romania organizat de grupul de initiativaSfatul tarii” – am facut un lant viu de la Sfatul tarii la actualul Parlament al R.Moldova) – sapte persoane au fost arestate, dintre care primii trei (doi dintre ei erau printre organizatorii mitingului!) au stat dupa gratii de la ora 10.30 la 17.30. Alte doua persoane au fost tinuti peste noapte la comisariatul de politie (de la ora 18 pe 27 martie la 11.00 pe 28 martie – total 15 ore!). Alte doua participante la miting au fost duse la comisariat, iar apoi eliberate la interventia deputatului V.Pavlicencu. Instanta de judecata a clasat toate dosarele din lipsa de probe. (vezi alte articole la acest subiect)

- 22 februarie 08 (miting anticomunist la Chisinau organizat de grupul de initiativaO lumanare pentru spiritul comunist” – astfel am comemorat cei trei ani de la semnarea acordului incheiat intre R.M. si U.E. dar si cei sapte ani de la venirea comunistilor la guvernare). Dupa miting, doi dintre participanti – Ghenadie si Oleg Brega – au fost chemati la Procuratura si pusi sa dea explicatii, apoi au fost citati in instanta de judecata. Ambele dosare au fost clasate din lipsa de probe. (vezi alte articole la acest subiect)

- 24 ianuarie 08 (miting cultural dedicat Zilei Unirii organizat de grupul de initiativaHora Unirii“- a avut loc in Piata Unirii Principatelor Romane din Chisinau) (vezi alte articole la acest subiect)

- 2007 -

- 28 septembrie 07 (miting de protest in fata sediilor Guvernului, a Presedintiei si a Serviciului de Informatii si Securitate de la Chisinau – am cerut autoritatilor adoptarea legii lustratiei si deconspirarea arhivelor KGB) (vezi alte articole la acest subiect)

- 10 septembrie 07 (miting de protest in fata sediilor Ministerului Afacerilor Interne si a Procuraturii Generale – am facut in public mesajul nostru : Nu mai vrem stat politienesc! ) (vezi alte articole la acest subiect)

- 04 septembrie 07 (miting de protest in fata sediilor Ministerului Afacerilor Interne si a Procuraturii Generale – am facut in public mesajul nostru : Nu mai vrem stat politienesc! ) (vezi alte articole la acest subiect)

- 31 august 07 (miting de protest pe Aleea Clasicilor din Chisinau – am militat pentru instalarea bustului scriitorului Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor) (vezi alte articole la acest subiect)

- 30 august 07 (miting de protest in fata sediilor Ministerului Afacerilor Interne si a Procuraturii Generale – am facut in public mesajul nostru : Nu mai vrem stat politienesc! ) (vezi alte articole la acest subiect)

- 21 august 07 (miting de protest in fata sediului Guvernului – am militat pentru instalarea bustului scriitorului Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor) (vezi alte articole la acest subiect)

- 17 august 07 (miting de protest in fata sediului Consiliului Coordonator al Audiovizualului – cu mesajul “Salvati audiovizualul autohton!“) (vezi alte articole la acest subiect)

- 09 august 07 (miting de protest in fata sediilor Consulatului si al Ambasadei Romaniei la Chisinau – am cerut respectarea drepturilor cetatenilor si etnicilor romani din Rep.Moldova) (vezi alte articole la acest subiect)

- 09 iulie 07 (miting de protest in fata sediilor Consulatului si al Ambasadei Romaniei la Chisinau – am cerut respectarea drepturilor cetatenilor si etnicilor romani din Rep.Moldova) (vezi alte articole la acest subiect)

- 16 mai 07 (miting la Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau – cu mesajul “doua secole de ocupatie ruseasca este prea mult!”). Actiunea a fost sistata de catre politisti dupa 3 minute. Dupa cinci ore de arest preventiv, trei persoane au fost duse in judecata, ulterior doi fiind achitati, ultimul proces va avea loc in luna septembrie. (vezi alte articole la acest subiect)

- 11 mai 07 (cand Asociatia HP a implinit patru ani de la fondare), actiunea a durat un minut, fiind sistata la ordinul gradatilor din politie. (vezi alte articole la acest subiect)

- 27 martie 07 (de Ziua Unirii Basarabiei cu Romania, am cerut oficialilor sa fie respectate drepturile romanilor din R. Moldova, Romania, Uniunea Europeana – protestand in trei locatii: Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Ambasada Romaniei la Chisinau si Delegatia Uniunii Europene), actiunea a durat 15 minute, fiind intrerupta brutal de fortele de ordine. (vezi alte articole la acest subiect)

- 2006 -

- 25 februarie 06, a IV-a aniversare de la venirea comunistilor – miting in fata Parlamentului si a Presedintiei prin care ceream anularea concursului pentru Eurovision, deoarece prima editie din MD a acestui concurs a fost fraudata, fiind masluite rezultatele. (vezi alte articole la acest subiect)

- 30-31 august 06, intentionam sa organizam o pichetare-maraton in fata Guvernului prin care sa cerem instalarea bustului lui Liviu Rebreanu pe Aleea Clasicilor. Doar prima zi a fost autorizata, celelalte 30 de zile fiindu-ne interzis sa protestam. (vezi alte articole la acest subiect)

- 31 august 06, de Ziua Limbii Romane, in lipsa staff-ului de baza al organizatiei (noua persoane au stat inchise in conditii inumane din 30 august pana pe 1 septembrie 2006 la Comisariatul de politie Buiucani), a avut loc lansarea campaniei de informare “Basarabia – pamant romanesc” sub supravegherea agasanta a politiei. (vezi alte articole la acest subiect)

- 28 septembrie 06 (de Ziua internationala a dreptului de a sti – pichetarea Presedintiei, Parlamentului si a SIS-ului, prin care intentionam sa cerem deconspirarea arhivelor KGB) a fost zadarnicita de politie (vezi alte articole la acest subiect)

………………………………………

2008

2007

…………………………………………………….

Actiuni din Romania :

2006:

[25.11.2006] Miting de protest la Presedintie. Romanii-basarabeni si cei bucovineni isi cer drepturile | Bucuresti

[27.10.2006] Miting de protest la Guvernul Romaniei | Bucuresti

[14.06.2006] Miting de protest la Palatul Parlamentului | Bucuresti

[09.11.2006] Miting de protest la Ministerul Afacerilor Externe. Aniversarea a 17 ani de la caderea zidului Berlinului | Bucuresti

………………………………………..

Alte actiuni:

[23.12.2006] La Chisinau, in scuarul Operei Nationale va avea loc un miting organizat de echipa Antenei C, postul de radio inchis de guvernanti!

incepind cu ora 12,00 sunteti invitati la miting pentru a sustine realizatorii de programe ai Antenei C. Protestul este autorizat de Primarie si va dura 2 ore.

[10.12.2006] La Chisinau va fi marcata Ziua internationala a drepturilor omului!

Duminica, 10 decembrie 2006, or. 12-17.00, in Gradina publica ªtefan cel Mare, Aleea Clasicilor, pe locul unde trebuia sa fie instalat bustul lui Liviu rebreanu (in partea moderna a aleii), va avea loc cea de-a VIII-a editie a concurslui de libera exprimare MARATON ORATORIC! Actiuni similare sunt preconizate si la Bucuresti, Iasi, Romania.
Filiala din Chisinau a organizatiei Amnesty International organizeaza de dimineata actiune de promovare a drepturilor omului la intrarea in parc, in capatul mai vechi al aceleaisi Alei a clasicilor literaturii romane.

[03.12.2006] Mitingul unionist de la Chisinau se repeta!

Duminica, 03 decembrie 2006, or.12-00, in scuarul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau, va avea loc cea de-a doua Adunare Republicana a Cetatenilor in problema necesitatii revenirii teritoriilor romanesti de la est de Prut la trupul Patriei-Mama Romania ca unica modalitate de a ne salva de la pieire si de a ne integra in Uniunea Europeana! (mai mult)

[10.12.2006] Maratonului oratoric dedicat Zilei internationale a drepturilor omului

harta_protest.jpg

Pe 10 decembrie, cu ocazia Zilei internationale a drepturilor omului, vrem sa organizam o noua editie Maratonului oratoric, concurs de libera exprimare. Deocamdata am anuntat autoritatile din Chisinau si Iasi. La Iasi acest proiect este realizat pentru prima data. Cautam colaboratori noi si sponsori.
____________________

PROTESTE autorizate! (URMaRItI PORTALUL)

[25.11.2006] Actiunea de protest de sambata, 25 noiembrie 2006, din fata Palatului Cotroceni a fost autorizata!

Mitingul va avea loc la amiaza, incepand cu ora 13.00 si are ca scop sensibilizarea autoritatilor centrale asupra gravelor probleme cu care se confrunta romanii-basarabeni din Romania si de dincolo de Prut. Actiunea a fost autorizata de Primaria Bucuresti prin protocol nr.54471 din 20.11.2006.
Presedintele Basescu va avea ocazia sa afle detalii despre consecintele politicii discriminatorii pe care o duc autoritatile romane fata de etnicii romani din afara granitelor:
- din 2005 romanii intra in propria tara cu viza, invitatii si alte inventii “fratesti” (mai mult)

Comunicat de presa

………………………………………………………..

 • [20.11.2006] Luni s-au implinit 29 de ani de la plecarea in exil (la Paris) a scriitorului Paul GOMA

Miscarea GOMA reinvie! Deoarece nici pana astazi Goma nu a fost repus in drepturi de cetatean roman, vom picheta Presedintia Romaniei. Mitingul a avut loc luni, 20.11.2006, la ora 14.00 la Palatul Cotroceni (str.Geniului nr.1-3, statia / statuia Leu). O actiune similara s-a facut si la Iasi, incepand cu ora 14.30, in fata Prefecturii. Autoritatilor le-au fost inmanate memorii si petitii cu acest subiect. Presa a prticipat modest. De ce oare? (mai mult)
Victor Socaciu – Iubire fara acte – propunere de imn pentru romanii abandonati de tara

………………………………………………………..

 • [09.11.2006] Pe 9 noiembrie, romanii din Romania si Rep.Moldova au marcat aniversarea a 17-a de la caderea zidului berlinezhotar.jpg

Imagini din orasele unde s-au facut proteste: ChisinauIasiBucuresti | www.curajnet.blogspot.com
Participantii au dorit sa atraga atentia ca intre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului s-a ridicat si se consolideaza un „zid informational”.

Comunicat de presa

…………………………………………………………

 • [29.10.2006] Sansa noastra se numeste ROMaNIA!!!

LUME!!!!!!! La 29 octombrie 2006, ora 12:00, in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, va avea loc Adunarea Republicana a Cetatenilor in probleme sustinerii “Initiativei Basescu” de integrare a R.Moldova impreuna cu Romania in Uniunea Europeana la 1.01.2007! Este de datoria noastra, cetateni ai RM, indiferent de etnie, oriunde ne-am afla, sa ne prezentam in aceasta zi la ARC pentru a determina autoritatile republicii sa voteze in regim de urgenta (Re)UNIREA cu Patria-Mama Romania ca unica modalitate de a ne integra si noi in Uniunea Europeana la 1.01.2007! ªansa noastra se numeste ROMaNIA! daca iti pasa, multiplica si transmite mai departe!

…………………………………………………………..

 • [27.10.2006] Protest autorizat in fata Guvernului Romaniei

A fost autorizat mitingul* sub forma de protest care va avea loc in fata Guvernului ROMaNIEI in ziua de vineri, 27 octombrie 2006, intre orele 12.oo si 14.oo
Aici aveti AFISUL color / alb-negru [format A3 si A4] sau color / alb-negru [format A5]
Autorizarea mitingului a fost obtinuta de Consiliul National al Reintregirii [www.cnr.org.ro] si Asociatia Hyde Park [www.curaj.net/hp], ambele avand statut de organizatii neguvernamentale, nonprofit si apolitice.
………………………………………………………

Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franta va invita sa participati la un miting de protest contra politicii antiromanesti din RMoldova si pentru re-Unirea cu tara.
Va invitam sa participati la acest miting duminica 22 octombrie 2006 la ora 13:00, in fata Ambasadei R.Moldova, 1 rue Sfax, 75016 Paris (Metrou linia 2 Victor Hugo).
Comitetul de Coordonare a Basarabenilor din Franta (Petru Bat, Vasile Calmatui, Alexandru Federiuc, Nicolae Furtuna, Alexandru Levitchi) sursa : www.laparis.net

………………………………………………………

PETITII, MEMORII si demersuri Hyde Park

Referinte:

Presiuni asupra Hyde Park in 2005

8. Libertatea de exprimare
CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 30 – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.

 • Dreptul la propria imagine:
  Decizie CNA nr. 80/2002 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine
 • Legea audiovizualului:
  Legea nr. 504/2002 a audiovizualului

 • Centrul pentru Jurnalism Independent: http://www.cji.ro
  Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie: http://www.crji.org
  Agentia de Monitorizare a Presei: www.freeex.org
  Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale: www.audiovizual.ro

  * Extras din Decretul – Lege “Cu privire la restabilirea in cetatenia URSS a locuitorilor din Basarabia” din 8 martie 1941: “Toate persoanele care pana la data de 7 noiembrie 1917 s-au aflat in supusenia fostului Imperiu Rus si care pana la data de 28 iunie 1940 au locuit pe teritoriul Basarabiei (la fel copiii lor), indiferent de faptul daca pana la data de 28 iunie 1940 s-au aflat sau nu in supusenia Statului Roman, sunt repusi in drepturi de cetatenie sovietica, incepand de la data de 28 iunie 1940″

  • Apreciază Curaj.NET

  • Arhivă Texte

   iulie 2016
   Lu Ma Mi Jo Vi Du
   « Mai    
    123
   45678910
   11121314151617
   18192021222324
   25262728293031